Το μεσημέρι της Τετάρτης (7/9/2022), κατ’ εντολή του ΥΠ.ΠΟ., επισκέφθηκαν τη Σπηλιά του Μαυρομματιανού Ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Γ. Καραϊσκάκη δυο επιστήμονες του Γραφείου Βορείου Ελλάδος της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας.

Οι δύο επιστήμονες συνοδεύονταν από το Δήμαρχο Δ. Μουζακίου Φ. Στάθη, τον Αντιδήμαρχο Γ. Πατσιαούρα, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μαυρομματίου Γ. Νάσιο και το Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Β. Φούκα. Πρόκειται για τους κ.κ. Γιάννη Μάνο Αρχαιολόγο και Γιάννη Βλασταρίδη Γεωλόγο, οι οποίοι είχαν εμπεριστατωμένη συζήτηση με το Δήμαρχο για τον καλύτερο τρόπο ανάδειξης της Σπηλιάς και για τις καταλληλότερες παρεμβάσεις, με την επικουρία τόσο του Διευθυντή της Τ.Υ. σε ότι αφορά μελετητικά θέματα, όσο και των άλλων συνοδοιπόρων της επίσκεψης.

Γρήγορα θα υπάρξουν νεότερα για το θέμα της επικαιροποιημένης μελέτης που ήδη βρίσκεται στο Υπουργείο, αλλά και για τις πιστώσεις που χρειάζονται ώστε να γίνει γρήγορα η ανάπλαση του μοναδικού μνημείου της νεότερης ιστορίας του τόπου μας.

Μετά την επίσκεψη των απεσταλμένων του ΥΠ.ΠΟ., ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Θ. Στάθης δήλωσε: «Η Σπηλιά όπου γεννήθηκε ο Αρχιστράτηγος της εθνικής παλιγγενεσίας Γ. Καραϊσκάκης είναι ένας ιστορικός τόπος για τον Ελληνισμό που πρέπει να διαδοθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Έχουμε δρομολογήσει τη γενική ανάπλαση του ευρύτερου χώρου της Σπηλιάς και με βάση τις τελευταίες εξελίξεις μπορούμε να πούμε ότι πλέον είμαστε πολύ κοντά στην υλοποίηση του μεγάλου οράματος του Δήμου μας, της ανάδειξης και της πλήρους αξιοποίησής της. Η επίσκεψη και αυτοψία των επιστημόνων του ΥΠ.ΠΟ. που έγινε κατ’ εντολή της πολιτικής ηγεσίας του, αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την πολυπόθητη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη. Ο Δήμος Μουζακίου διαθέτει ένα πολιτιστικό «διαμάντι», το οποίο ως Δημοτική αρχή είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε με όλες τις δυνάμεις μας»